Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Draaimolen met een ronddraaiende schommel

Hey,
Mijn vraag is, hoe kan je een goniometrische beschrijving van een draaimolen met een ronddraaiende schommel maken(dus, draaimolen draait en daarin draait ook nog een schommel rondjes allebei in dezefde richting).Goniometrie begrijp ik een beetje, maar dit niet. Kunt u me a.u.b. op weg helpen.

Alvast bedankt voor de genomen moeite.
Ik was al eerder door jullie geholpen, bedankt!!!!.
de groeten

Kiran
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 5 februari 2004

Antwoord

Laat t de tijd zijn, in minuten. Stel dat R de straal van de draaimolen is, in meters, en r de straal van de rondjes die de schommel draait (eventueel kan men r van t laten afhangen). Stel dat de draaimolen m maal per minuut ronddraait, en de schommel n maal per minuut.
De beweging van de schommel wordt dan beschreven door
R*(cos(m*t*2p),sin(m*t*2p)) + r*(cos(a+n*t*2p),sin(a+n*t*2p)), waar a (minuten) het faseverschil tussen de 2 draaiingen is. Kies eens R=5,r=0 of r=1,m=3,n=10 en a=0 of a=0.15, en maak vier keer een grafiek met Maple of zo.

hr
donderdag 5 februari 2004

©2001-2024 WisFaq