Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Meetkundige betekenis

Hallo daar,
Voor wiskunde moeten wij een PO maken, hier in staat een vraag:

Gegeven is de complexe functie
F:Z4Öz
(vierdemachtsÖ van z)
Onderzoek de meetkundige betekenis van deze functie. Ga hierbij uit van een willekeurig complex getal z = a + bi en onderzoek wat het beeld van z voor eigenschappen heeft vergeleken met het orgineel. (wat wordt het argument, wat wordt de modulus?)

Nou begrijp ik dat bij z = a + bi, a 8 keer groter wordt want bij een functie waarbij z wordt vermenigvuldigd met een reëel getal dat er dan een vermenigvuldiging plaats vindt tov 0 met factor a. Dus met 8.
Maar wat gebeurt er met de 4Ö van z, want hier ga ik de mist in en begrijp ik het niet.

Alvast bedankt voor de moeite

Joost
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 9 maart 2002

Antwoord

Je kunt ieder complex getal schrijven in polaire notatie:

z = |z|·ei·arg(z)

Dan is |z| de afstand van z tot de oorsprong 0, en arg(z) (het argument van z) de hoek die z maakt met de positieve horizontale (reële) as.

De vierdemachtswortel 4(z) wordt nu gegeven door:

4(z) = 4(|z|)·ei·arg(z)/4

Hier moeten we goed opletten, want arg(z) is niet eenduidig gedefinieerd. Je kunt immers bij arg(z) veelvouden van 2 p (radialen) optellen zonder dat de hoek met de positieve horizontale as verandert. Maar als je vervolgens arg(z) deelt door 4 dan levert dat verschillen van p /2 op voor het argument van de vierdemachtswortel! Er zijn dus vier mogelijke antwoorden.

FvL
maandag 11 maart 2002

©2001-2024 WisFaq