Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische vergelijking

Ik heb de volgende vergelijking die ik moet oplossen maar ik kom er niet helemaal uit:

3logx + 1/3log(x+b) = 9log(x-2)

Ik heb het volgende als eerste gedaan:

3logx - 3log(x+b) = 9log(x-2)
3log(x/(x+b)) = 9log(x-2)

nu moet ik volgens mij van die 9log(x-2) ook een 3log maken om ze tegen elkaar weg te strepen maar hoe doe ik dat.

Alvast bedankt.

Jelle
Student hbo - dinsdag 13 januari 2004

Antwoord

Twee manieren:

Beetje ingewikkeld...
Laten we zeggen dat 9log(x-2)=b, dan wil dat zeggen dat:
9b=x-2

Omdat je eigenlijk 3log wilt zou je x-2 moeten schrijven als een macht van 3:

(32)b=x-2
32b=x-2

We zien: 3log(x-2)=2b
Dus 9log(x-2)=1/2·3log(x-2)

Keep it simple...
Rekenregel L2
Zie Rekenregels machten en logaritmen

q18849img1.gif

..dat is handiger...

WvR
dinsdag 13 januari 2004

©2001-2024 WisFaq