Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 130 

Re: Wat is e?

Ik bedoelde met mijn vraag wat is het nut van e? Wat kun je er mee doen?

Romy
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 4 januari 2004

Antwoord

Je hebt het getal e nodig om de afgeleide van exponentiële functies te bepalen:

f(x) = 2x
f'(x) = ln(2)·2x

En ln(2) is een andere schrijfwijze voor elog(2).

Daarnaast kom je het grondtal e al snel tegen bij eenvoudige differentiaalvergelijkingen. Stel je bent op zoek naar een functie f(x) waarvoor geldt:

f'(x) = f(x)

Dan weten we, per definitie van e, dat dit de functie
f(x)=c·ex moet zijn. Controleer maar.

Situaties waarbij je dit soort vergelijkingen tegenkomt kun je terugvinden in je boek in de hoofdstukken over Continue Dynamische Modellen.

wh
dinsdag 6 januari 2004

©2001-2024 WisFaq