Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Sinusregel klopt niet!

Ik heb een willekeurige driehoek met 2 hoeken; 36,34 met overstaande zijde 4 en 26,38 met overstaande zijde 3 maar als ik de sinusregel toepas krijg ik voor de derde hoek met zijde 6 als uitkomst 62,73 graden en dat voldoet natuurlijk niet aan de 180° graden regel, som van de hoeken is 180°! Hoe is dit mogelijk?

Stijn
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 16 juli 2004

Antwoord

Eigenlijk heel eenvoudig. In de berekening kom je uit op:

sin g = 0,8888

Je concludeert dan dat g62,73°. Maar er is echter nog een hoek met sin g = 0,8888.. namelijk 180°-62,73°=117,27° (denk maar aan de grafiek van sinus).

En laat nu 36,34°+26,38°+117,27°=180° zijn...

Zie ook Is de sinusregel ook bruikbaar in stomphoekige driehoeken?

WvR
vrijdag 16 juli 2004

©2001-2024 WisFaq