Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afstand berekenen

Bus rijdt afstand van 120 km in 2 uur en 40 minuten met een inlassing van pause van 15 min.
Rijdt één afstand tegen 40 km/uur en één tegen 60 km/uur. Wat zijn de afstanden die hij tegen deze gemiddelde snelheid rijdt?

rotman
Ouder - donderdag 11 december 2003

Antwoord

Afstand x1 in een tijd t1, afstand x2 in een tijd t2. De verbanden tussen deze grootheden zijn dan:

t1+t2 = (2 + 5/12) uur
x1+x2 = 120 km (*)
x1 = 40t1
x2 = 60t2

Herschrijven we dan de gemarkeerde vergelijking als

40t1 + 60t2 = 120
40t1 + 60(2+5/12-t1) = 120
40t1 + 145 - 60t1 = 120
25 = 20t1
t1 = 25/20

Uit de overige vergelijkingen haal je nu gemakkelijk de waarden van de andere onbekenden. De oplossing is dan:

1u15 aan 40km/uur - 50 km
1u10 aan 60km/uur - 70 km
---------------------------
Totaal: 2u25 - 120 km

cl
donderdag 11 december 2003

©2001-2024 WisFaq