Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Complexe hyperbolische functies

Hoe bewijs je dat cosh(ix)=cos(x)? Ik kan beginnen maar ik zit vast als ik moet bewijzen dat e^(-ix)=cos(x)-isin(x) Hoe bewijs je dit?

Bert G
Student universiteit België - dinsdag 18 november 2003

Antwoord

Hangt er een klein beetje vanaf wat je als definitie en wat je als eigenschap bekijkt. Bijvoorbeeld: als je sin(x) en cos(x) definieert als

cos(x) = (1/2)(exp(ix)+exp(-ix))
sin(x) = (1/2i)(exp(ix)-exp(-ix))

dan volgt exp(-ix)=cos(x)-isin(x) uit het oplossen van bovenstaand 2x2 stelsel in de onbekenden exp(ix) en exp(-ix). Als je natuurlijk al weet dat exp(iy)=cos(y)+isin(y), dan volgt wat je vraagt natuurlijk gewoon uit het y=-x stellen. Volstaat dat?

cl
woensdag 19 november 2003

©2001-2024 WisFaq