Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenregels met wortel

Hallo, ik las tot mijn grote verbazing dat de meneer van dale wacht op antwoord regel niet meer telt.

Volgensmij telt deze nog gewoon want ik ben zelf software engineer en rekenmachines en computer software rekennen nog steeds met deze regels dus onzin.

Mijn vraag:
5 · 9Ö + 3 = ...
is dit 14Ö + 3
of
5 · 3 + 5?
dit zegt mijn rekenmachine maar we moeten toch eerst vermenigvuldigen voor het worteltrekken?

iemand
Ouder - donderdag 25 september 2003

Antwoord

Beste ouder,
Een wortelteken staat altijd voor het getal, dus ik neem aan dat je bedoelde:
Ö9+3
Nu gaan 'enkelplaatsige' bewerkingen altijd voor 'tweeplaatsige' bewerkingen. Enkelplaatsige bewerkingen zijn bewerkingen waarbij er slechts 1 variabele is, dus bij machten, wortels etc. Tweeplaatsige zijn dus +, -, · en delen. Bij tweeplaatsige geldt trouwens wel dat eerst vermenigvuldigen en delen gaan en dan de rest.
Dus in jouw opgave eerst Ö9 = 3, en dus:
5·3+3=18
Ook:
3+Ö9·5=3+3·5=18
Meneer van dalen wacht op antwoord klopt dus echt niet meer.
Op onderstaande link staan ook de formele regels hoe het wel moet reeds genoteerd:

Meneer van Dale (2)

M.v.g.
Peter

PHS
donderdag 25 september 2003

©2001-2024 WisFaq