Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Negenproef toepassen

Hoe kan je controleren of je een vermenigvuldiging of een deling/deling met rest, correct hebt opgelost (zonder rekenmachine natuurlijk) ? vb. 6985 : 56.

Sander
1ste graad ASO-TSO-BSO - maandag 15 september 2003

Antwoord

Beste Sander,

Laten we je voorbeeld nemen. We hebben berekend dat 6985 : 56 = 124 rest 41.

Dat betekent dat 6985 - 41 = 124 × 56.

We kunnen nu de negenproef op alle getallen loslaten en kijken of de uitkomsten dan in overeenstemming zijn. Heb je twee uitdrukkingen met gelijke uitkomst waarin je alleen vermenigvuldigt, optelt en/of aftrekt, en je gaat met de negenproef naar steeds kleinere getallen, totdat je uiteindelijk links en rechts van de = een getal van één cijfer hebt, dan moet het geheel nog steeds kloppen.

Let's go:

6985 - 41 = 124 × 56

som der cijfers nemen

28 - 5 = 7 × 11
23 = 77

nogmaals som der cijfers nemen

5 = 14

nogmaals som der cijfers nemen

5 = 5

KLOPT.

Dit is een redelijke controle, maar niet feilloos. Ik heb het idee dat dit bij bepaalde mensen onder de negenproef wordt verstaan.

FvL
maandag 15 september 2003

©2001-2024 WisFaq