Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Twee vergelijking met 3 onbekenden

0.05·X + Y + 5·Z = X + Y + Z en X + Y + Z = 100
Hoe bereken je X Y en Z wanneer je weet dat het gehele getallen moeten zijn en wanneer het getal groter moet zijn dan 0?

Parisi
Ouder - zaterdag 13 september 2003

Antwoord

Dus:
0,05x + y + 5z = 100
x + y + z = 100
---------------- -
-0.95x + 4z = 0
95x - 400z = 0
95x = 400z

x en y zijn gehele getallen
kgv(95,400)=7600

x=7600/95=80
z=7600/400=19
y=1

Controle:
0,05·80 + 1 + 5·19 = 100 Klopt!

Zie ook:
Dieren en euro's vergelijking
Oplossen van een probleem

WvR
zaterdag 13 september 2003

©2001-2024 WisFaq