Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Meetkundige plaats: gelijke afstand tot punt als tot vlak

Hallo,
ik heb volgende oefening:
bepaal de verzameling punten waarvan de afstand tot a(0,0,2) gelijk is aan de afstand van a tot vlak A:
z + 2 = 0

Als ik deze oefening oplos, ga ik eerst de afstand van het punt tot het vlak nemen:

(0·0 + 0·0 + 1·2 + 2)/$\sqrt{ }$(02 + 02 + 12) = 4

dit ga ik invullen in de formule van een bol met als middelpunt a (0,0,2): (x - 0)2 + (y - 0)2 + (z - 2)2 = 16
of: x2 + y2 + z2 - 4z - 12 = 0

De oplossing van deze oefening zou x2 + y2 - 8z = 0 moeten zijn.

Wat doe ik fout? Of is (hopelijk) de gegeven oplossing fout?

Frank

Frank
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 10 september 2003

Antwoord

Hoi,

Je hebt blijkbaar de juiste formules, maar...
Wat jij bepaalt, is de bol met centrum a die raakt aan het gegeven vlak. En dat is inderdaad niet wat er gevraagd is... Ga maar even na. Het resultaat zou trouwens intuïtief een paraboloïde moeten zijn en geen bol...

Een punt u(x,y,z) ligt op gelijke afstand van a als van vlak A wanneer d(u,a)=d(u,A).

Je weet dat d(u,a)=sqrt[(x-0)2+(y-0)2+(z-2)2]=sqrt[x2+y2+(z-2)2]

Je weet ook dat d(u,A)=|0.x+0.y+1.z+2|/sqrt(02+02+12)=|z+2|

Vanaf hier kan je zelf verder, veronderstel ik...

Groetjes,
Johan

andros
woensdag 10 september 2003

©2001-2024 WisFaq