Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Morfisme e.d.

Beschouw de volgende afbeelding g: ,+ ®{1, -1},. waarbij . de gewone vermenigvuldiging van gehele getallen is en waarbij g(a)= -1 als a oneven is en g(a)= 1 als a even is.

1) Bewijs dat g een morfisme is van ,+ op {1,-1}
2) Bepaal de kern van dit morfisme

Kris
Student Hoger Onderwijs België - maandag 25 augustus 2003

Antwoord

Hallo Kris,
1) wanneer is g een morfisme? Als g(a+b)=g(a).g(b) (de + en de . zijn de bewerkingen in de twee groepen). En dat klopt: kijk maar na voor a en b even/even, even/oneven, ... Ik geloof dat er ook nog de bijkomende eis is dat het eenheidselement moet afgebeeld worden op het eenheidselement, en inderdaad g(0)=1

2) De kern is de verzameling elementen van ,+ die op het eenheidselement van de tweede groep worden afgebeeld. In dit geval is dat eenheidselement de 1, in additieve groepen is dat natuurlijk de nul. En in de opgave staat welke getallen er afgebeeld worden op de 1, dus moet dat lukken he.

Groeten,
Christophe.

Christophe
maandag 25 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq