Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Re -gonio functie

Hallo wisfaq,

Ik had eerder een vraag gesteld maar ik was het domein vergeten te geven, waardoor mijn vraag niet beantwoord kon worden. Ik zal het nogmaals opschrijven.

geg: fp(x)= 2cos(x)(sin2x-p) Domein : x E [0,2p]

gevr: Bepaal de waarden van p waarvoor fp precies 6 nulpunten heeft.

Kunt u dit a.u.b in kleine stapjes laten zien, want hier begrijp ik niets van.

Timmy
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 18 augustus 2003

Antwoord

Hallo Timmy,

fp(x)=0 als
cos(x)=0 of (sin2(x)-p)=0
cos(x)=0 heeft op het domein [0,2p] 2 oplossingen n.l. x=0,5p en x=1,5p.
We moeten dus p zo kiezen dat (sin2(x)-p)=0 precies 4 oplossingen heeft.
sin2(x)=p®sin(x)=-Öp of sin(x)=Öp.
Als 0p1 dan heeft sin(x)=Öp op het domein [0,2p] 2 oplossingen. (1 in het eerste kwadrant en 1 in het tweede kwadrant)
Ook sin(x)=-Öp heeft 2 oplossingen.(1 in het derde kwadrant en een in het vierde kwadrant)

Conclusie: voor 0p1 heeft fp precies 6 nulpunten.

Dat sin2(x)=p voor 0p1 precies 4 oplossingen heeft volgt ook uit de onderstaande grafiek.

q13514img1.gif

wl
maandag 18 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq