Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe kan ik bij een gegeven respons een conclusie trekken over de betrouwbaarheid

Voor mijn stage heb ik twee verschillende onderzoeken gehouden. 1 daarvan is m.b.v enquetes. Bij het onderzoek mocht ik niet meer dan 1000 enquetes versturen. Daarvan heb ik er 230 teruggekregen. Met een formule had ik uitgerekend wat de minimale verreiste steekproefgrootte moest zijn.
Dit met de formule 1.96 * wortel(p*50%50%)/n of zo. Met een nauwkeurigheidsmarge van 5% kwam ik uit op 384.

Nu is mijn vraag of ik nu te weinig heb terugekregen om aan 95% betrouwbaarheid te voldoen?. De totale populatie was namelijk 5500 klanten. Ik mocht namelijk niet meer dan 1000 vragenlijsten versturen.

Daniel
Student hbo - dinsdag 6 mei 2003

Antwoord

Wat heet te weinig. Vaak moet je een keuze maken tussen de tijd en de kosten die je voor je onderzoek nodig hebt en de betrouwbaarheid die je wenst. Die keuze is blijkbaar gemaakt, je mocht maar 1000 enquetes versturen. Met je respons van 230 is niets mis (23% is mooi). Dus er valt jou niets te verwijten.
Heb je nu te weinig teruggekregen ? Ja en nee... (maar daar kun je zelf weinig aan doen !)
Ja: want die onnauwkeurigheid (= maximale fout bij het schatten van percentages) wordt groter dan de 5% die je in gedachten hebt. Hoe groot die onnauwkeurigheid in het ERGSTE GEVAL wordt kun je overigens gewoon uitrekenen. Dat is de marge in het betrouwbaarheidsinterval voor fracties of percentages. Dus:
Ö(p.(1-p)/n)=1,96·Ö(50%·50%/230)= 6,5% Dan zit je bij schattingen voor fracties niet met een maximale fout van 5% maar met een maximale fout van 6,5%. Valt nog mee nietwaar ?
Nee: want bij andere analyses zoals chi-kwadraattoetsen op onafhankelijkheid gelden andere regels. Op voorhand kun je daarbij niet zo heel veel zeggen over de benodigde steekproefgrootte, maar de ervaring leert dat 230 dan vaak ruim voldoende is om daarmee verder te kunnen.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
woensdag 7 mei 2003

©2001-2024 WisFaq