De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Waarom onafhankelijk?

Stel X=X1+x2+...+ Xn met identieke verdeling (identieke gemiddelde µ en variantie σ2).
Volgens CLS is var(X) = var(X1 + … + Xn) = σ2 + … + σ2 = nσ2.
Maar langs de andere kant is var(X1 + … + Xn) = var(nX) = n2var(X).
Bijkbaar is dus var(X1 + … + Xn) niet gelijk aan var(nX)
Waarom?
Bedankt

raf
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 18 april 2024

Antwoord

Bij $nX$ neem je als het ware één waarneming en die vermenigvuldig je met $n$.
Bij $X_1+\cdots+X_n$ neem je $n$ waarnemingen en die tel je op. Dat zijn twee totaal verschillende experimenten.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 18 april 2024
 Re: Waarom onafhankelijk? 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3