De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Parameterkromme

Beschouw de familie krommen met parametervergelijkingen
x(t)= t3 - m.t
y(t)= t2

1) Voor welke waarden van m maakt de kromme een lus?
2)Indien de kromme een lus vertoont, situeer dan het punt waar ze zichzelf snijdt.
3)Bepaal de verzameling van alle punten met verticale raaklijn aan deze familie krommen.

Maxenc
3de graad ASO - dinsdag 26 maart 2024

Antwoord

1) maak een paar plaatjes en je zult zien dat je een lus krijgt als $m > 0$; en ook: als $m < 0$ dan is $x$ strict stijgend dus zijn er geen verschillende $t_1$ en $t_2$ die hetzelfde punt opleveren. Verder, omdat $y(t_1)=y(t_2)$ alleen kan als $t_2=-t_1$ vind je ook zo dat $m$ positief moet zijn, want $x(t_1)=x(-t_1)$ levert $x(t_1)=0$ en dus $t_1=0$ of $t_1^2=m$.
2) Zie 1); het punt is $(0,m)$
3) bekijk waar de afgeleide van $x(t)$ gelijk is aan $0$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 26 maart 2024



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3