Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Cirkelvergelijking opstellen

Gegeven zijn de lijnen k: 3x - y = 0, l: x - 3y = -8 en m: x - 2y = -4. de middelpunten van de cirkels c1 en c2 liggen op m, en c1 en c2 raken k en l.
Stel van c1 en c2 algebraïsch een vergelijking op.

Ik heb in de uitwerkingen gespiekt en wat ik vooral niet snap is waarom ze 'stel M(2p, p + 2)' gebruiken.
Alvast bedankt!

Suzan
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 5 december 2023

Antwoord

Je kunt de vergelijking van m ook anders opschrijven: x=2y-4. Daaraan zie je dat x van y afhangt. Je kunt een punt op m dus uitdrukken als (2y-4,y). Wat men in die uitwerking gedaan heeft is y weer uitdrukken in een nieuwe variabele, namelijk p, als y=p+2. Dan moet je die eerste coördinaat ook in p uitdrukken: 2y-4=2(p+2)-4=2p. Kortom, de (2y-4,y) wordt zo gelijk aan (2p,p+2).

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 5 december 2023



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics