De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Marktevenwicht en elasticiteit van een lineaire functie

Beste,

Ik heb een vraag ivm de elasticiteit van de vraag is deze steeds van de gedaante $\varepsilon $ V(p) = afgeleide [V(p)/V(p)]*p. Of kan men ook de elasticiteit bepalen van de vraag met een V(q).

Hierbij staat q voor de hoeveelheid en p voor prijs.

Onderstaande opgave zie foto vraagt om:
1) het marktevenwicht te bepalen
2) hierna na te gaan of de vraag prijselastisch bij het marktevenwicht

Ben ik correct in mij denkpiste dat ik eerst de vraagfunctie dient te herleiden naar de gedaante V(p) = q. Om vervolgens hiermee het voorschrift van de elasticiteitsfunctie op te stellen?

Volgens de oplossing dient de vraag namens elastisch te zijn en ik ben niet 100% zeker of mijn denkpiste correct is.

Alvast bedankt
Milan

Milan
Student universiteit België - vrijdag 21 juli 2023

Antwoord

Nee je hoeft niet te herleiden. Ik ben gewend om de functies met p en q te noteren.

Bereken prijselasticiteit van de vraag Epq= (dq/dp)·(p/q) (in evenwichtspunt)
dq/dp is jouw V'(p)

Maar je hoeft dus niet te herleiden als je realiseert dat dq/dp = 1/dp/dq en die dp/dq is gegeven (-4/3). Dan volgt direct dat dq/dp = -3/4

Dus prijselasticiteit van de vraag in het evenwichtspunt = Epq = (dq/dp)·(p/q) = -3/4·2,5/1,5 = -1,25

En dat betekent elastisch. Inderdaad klopt dus.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 24 juli 2023



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3