De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De hoogte van een toren

Ik begrijp niet goed hou je dit vraagstuk kan oplossen zonder rekenmachine:

Een toren staat naast een gebouw van 30 m hoog. Vanop het gelijkvloers van het gebouw ziet men de top van de toren onder een hoek van 60o en vanop het dak ziet men deze onder een hoek van 45o met de horizontale.

  • Hoe hoog is de toren?

George
3de graad ASO - zondag 19 juni 2022

Antwoord

Je hebt te maken met twee rechthoekige driehoeken. Neem even aan dat de afstand van het gebouw tot de toren gelijk is aan $a$. Er geldt:

$
\eqalign{
& \tan (60^\circ ) = \frac{h}
{a} \cr
& \tan (45^\circ ) = \frac{{h - 30}}
{a} \cr}
$

Bovendien:

$
\eqalign{
& \tan (60^\circ ) = \sqrt 3 \cr
& \tan (45^\circ ) = 1 \cr}
$

Twee vergelijkingen met twee onbekenden? Zou het dan lukken?

Naschrift
Of meteen in de 60o-driehoek:

$
\eqalign{
& \tan (60^\circ ) = \frac{h}
{{h - 30}} \cr
& \frac{h}
{{h - 30}} = \sqrt 3 \cr}
$

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 19 juni 2022



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3