De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Formule opstellen uit lijnen

 Dit is een reactie op vraag 97047 
Hallo,

Bij E snap ik het antwoord niet, zou je dat misschien kunnen uitleggen?
Trouwens bij C vroeg ik me ook af waarom het -4-6 is maar die -6-4

Irem
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 3 juni 2022

Antwoord

Bij $E.$ is gegeven dat de lijn door $(-2,2)$ gaat en evenwijdig is met de lijn $y=-2\frac{1}{2}x+4$. De vergelijking van de lijn door $(-2,2)$ wordt dan in ieder geval iets als:

$y=-2\frac{1}{2}x+b$ waarbij je $b$ moet uitrekeken. Dat doe je dan door het punt $(-2,2)$ in te vullen in de vergelijking en dan de $b$ uit te rekenen.

Je krijgt dan:

$x=-2$ en $y=2$
$2=-2\frac{1}{2}\times-2+b$
$2=5+b$
$b=-3$

De vergelijking wordt $y=-2\frac{1}{2}x-3$

Bij vraag C. volg ik het stappenplan van 2. lineaire formules opstellen.

Kies $A(6,-4)$ en $B(-2,-4)$. Er geldt dan:

$
\eqalign{
& x_A = 6 \cr
& y_A = - 4 \cr
& x_B = - 2 \cr
& y_B = - 4 \cr
& rico = \frac{{y_B - y_A }}
{{x_B - x_A }} = \frac{{ - 4 - - 4}}
{{ - 4 - 6}} = \frac{0}
{{ - 10}} = 0 \cr
& n:y = - 4 \cr}
$

Belangrijk daarbij is dat als je boven de $y$ van $B$ min de $y$ van $A$ doet dat je dan onder de $x$ van $B$ min de $x$ van $A$ doet. Omgekeerd mag ook, als je maar onder en boven hetzelfde doet.

Hopelijk helpt dat.

Op 2. lineaire formules opstellen staat meer uitleg en allerlei voorbeelden voor HAVO wiskunde A. Misschien heb je daar nog iets aan...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 3 juni 2022



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3