De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Parameterizatie

S is het deel van de paraboloïde 2z=x2+y buiten de kegel z =sqrt(x2+y2)

ik moet nu van dit deel buiten de kegel een parameterisatie opstellen.

Hoe moet ik dit doen. Is vrij dringend. Graag uw hulp.

Jan
Student universiteit België - maandag 21 maart 2022

Antwoord

Als parametrizering kun je $(x,y)\to(x,y,\frac12(x^2+y))$ nemen (of moet je paraboloide misschien $2z=x^2+y^2$ zijn?).
Het domein is wat lastiger; dat bestaat uit alle punten $(x,y)$ waarvoor
$$x^2+y\le 2\sqrt{x^2+y^2}
$$geldt.
Maar als het om $2z=x^2+y^2$ gaat wordt het wat makkelijker:
$$x^2+y^2\le2\sqrt{x^2+y^2}
$$levert de schijf $\{(x,y):x^2+y^2\le4\}$ als domein.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 22 maart 2022



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3