De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Evenwichtstoestand

Beste

Als taak kregen we deze opgave:

Bereken op een kortere manier de evenwichtstoestand door enkel en alleen de eigenwaarde $\lambda$=1 en de bijhorende eigenvector te gebruiken met als onderstelling dat de markt als som steeds 100% blijft.

De overgangsmatrix was:
0,8  0,3  0,2
0,1 0,2 0,6
0,1 0,5 0,2
Ik zit nu vast bij het invullen van $\lambda$=1
-0,2x + 0,3y + 0,2z = 0
0,1x - 0,8y + 0,6z = 0
0,1x + 0,5y - 0,8z = 0
Hoe bereken ik hier nu de eigenvector van? En wat moet ik daarna doen?

Alvast bedankt

Hanne
3de graad ASO - zaterdag 5 maart 2022

Antwoord

Je moet dit stelsel vergelijkingen oplossen.

Begin met $x$ te elimineren uit de eerste en tweede vergelijking door de derde een van de tweede af te trekken en tweemaal bij de eerste op te tellen.
Aan het eind is $z$ vrij te kiezen.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 5 maart 2022



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3