De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afgeleiden oefeningen

Hallo,
Ik zat voor mijn examen van wiskunde te oefenen, maar oefening 2 en 3 lukken niet zo goed bij mij. Bij die tweede heb ik het gevoel dat het niet helemaal correct is en bij die derde loopt het een beetje uit de hand. Zou u mij kunnen helpen?
Alvast bedankt.
Mvg,
Sarah



Sarah
3de graad ASO - vrijdag 3 december 2021

Antwoord

2. Je afgeleiden, $f'(x)=-4/(x+1)^2$ en $f''(x)=8/(x+1)^3$, zijn correct.

Je conclusie over stijgen/dalen niet: $f'(x)$ is overal negatief (er staat een minteken bij de $4$). En $f''(x) < 0$ als $x <-1$ (dus daar bol) en $f''(x) > 0$ als $x >-1$ (dus daar hol).

3. De eerste afgeleide is inderdaad
$$f'(x)=\frac{3x(x^3-8x+16)}{(x^3-8)^2}
$$De nulpunten daarvan zijn $0$ en de nulpunten van $x^3-8x+16$; die laatste heeft één nulpunt. Dat kun je met behulp van de formules van Cardano vinden:
$$x=\sqrt[3]{-8+\frac89\sqrt{57}}+\sqrt[3]{-8-\frac89\sqrt{57}}
$$(Ik vermoed dat de bedoeling was een numerieke oplossing te bepalen: $-3{,}54$ ongeveer.)

In je tweede afgeleide zit ten minste één rekenfout: de afgeleide van $-24x^2$ is $-48x$.
Ik krijg
$$f''(x)=\frac{-6x^6+96x^4-336x^3+384x-284}{(x^3-8)^3}
$$Daar kun je ook het best numeriek de nulpunten van bepalen.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 4 december 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3