De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Irrationele oplossingen en som

Wat zijn irrationele oplossingen?

En hoe los je (2x+3)2=36 op?

Als eerste had ik (2x+3)(2x+3)=36 gedaan.
Dan 4x2+6x+6x+9=36.
4x2+12x+9=36.
4x2+12x-27=0.
x2+3x-63/4=0.

En dan kom ik er niet meer uit...

Ruth
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 5 juli 2021

Antwoord

Irrationale oplossingen zijn oplossingen die niet als een breuk te schrijven zijn, wortsels bijvoorbeeld.

Je vergelijking laat zich op een handiger manier oplossen. Je moet dingen niet moeilijker maken dan noodzakelijk...

$
\eqalign{
& \left( {2x + 3} \right)^2 = 36 \cr
& 2x + 3 = - 6 \vee 2x + 3 = 6 \cr
& 2x = - 9 \vee 2x = 3 \cr
& x = - 4\frac{1}
{2} \vee x = 1\frac{1}
{2} \cr}
$

Zie ook 2. Tweedegraads-vergelijkingen oplossen


Zie Irrationale getallen

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 5 juli 2021
 Re: Irrationele oplossingen en som 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics