De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Machten met rationale exponenten

Hoe kun je bepalen of $
\eqalign{30^{\frac{3}{4}}}
$ rationaal of irrationaal is?

Tine T
3de graad ASO - maandag 12 april 2021

Antwoord

Dat gebeurt meestal door te stellen dat $30^{\frac34}$ rationaal is en dan te kijken of je een oplosbare vergelijking krijgt of niet.
Stel $30^{\frac34}=\frac mn$ met natuurlijke getallen $m$ en $n$.
Daar kun je $30^{\frac34}n=m$ van maken of $30^3n^4=m^4$.
Als je $m$ en $n$ met deze eigenschappen kunt vinden is $39^{\frac34}$ rationaal, en anders irrationaal.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 12 april 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3