De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De lengte van ribben van een balk berekenen

De inhoud van een balk is 160 m3. De verhouding (ratio) van de oppervlakte van de 3 zijvlakken A, B en C is 1:5:10.
  • Hoe kan ik de lengte van de ribben berekenen?

Edo
Leerling bovenbouw vmbo - woensdag 7 april 2021

Antwoord

Noem lengtes a,b en c

Stel verder oppervlaktes zijn in verhouding a·b=1 en a·c=5 en b·c=10
dan c/b=5 , c/a=10 en b/a=2
dus lengtes a:b:c hebben verhouding 1:2:10 ofwel b=2a en c=10a

Nu geldt inhoud is a·b·c=a·2a·10a=20a3 = 160 dus a3=8 dus a=2

Oplossing en controle:

Lengtes worden nu 2, 4 en 20 (meters), dat levert oppervlaktes 8, 40 en 80 (= juiste verhouding) en inhoud 2·4·20 = 160 m3. Klopt dus.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 8 april 2021



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3