De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Onafhankelijkheid bepalen

 Dit is een reactie op vraag 91738 
Neen ik kom voor beide onafhankelijk uit, ik snap het niet echt. Voor vraag 1 heb ik op uw manier uitgerekend. Ik kom voor P(A) = 3/8 x 3/8 = 9/64 uit en P(B) = 1/8 x 3/8 x 3/8 = 9/512 en wanneer ik dit invul in de formule voor onafhankelijkheid zijn ze dus beide onafhankelijk.

Idem voor vraag 2:
P(1j1m) = 1/2 , P(2j) = 1/4 en P(2m) = 1/4. P(A) = 1/2 en P(B) = 1/8. Dit is dan ook onafhankelijk als ik dit uitreken want voor beide linker en rechterlid kom ik 1/16 uit.

Chelse
Student Hoger Onderwijs België - maandag 15 maart 2021

Antwoord

Je moet wat zorgvuldiger met de dingen omgaan. Je krijgt:

1.

$
\eqalign{
& P(3j) = \frac{1}
{8} \cr
& P(2j1m) = \frac{3}
{8} \cr
& P(1j2m) = \frac{3}
{8} \cr
& P(3m) = \frac{1}
{8} \cr
& P(A) = P(2j1m) + P(1j2m) = \frac{3}
{4} \cr
& P(B) = P(1j2m) + P(3m) = \frac{1}
{2} \cr
& P(A \cap B) = P(1j2m) = \frac{3}
{8} \cr
& P(A) \cdot P(B) = \frac{3}
{4} \cdot \frac{1}
{2} = \frac{3}
{8} \cr}
$

Onafhankelijk!

2.

$
\eqalign{
& P(A) = \frac{1}
{2} \cr
& P(B) = \frac{3}
{4} \cr
& P(A \cap B) = \frac{1}
{2} \cr
& P(A) \cdot P(B) = \frac{1}
{2} \cdot \frac{3}
{4} = \frac{3}
{8} \cr}
$

Afhankelijk!

Kijk nog maar 's goed. Op deze manier klopt het allemaal als een bus. Er is een groot verschil tussen optellen en vermenigvuldigen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 15 maart 2021
 Re: Re: Onafhankelijkheid bepalen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3