De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vraagstuk natuurlijk getal

"Een natuurlijk getal bestaat uit 3 cijfers, waarvan de som gelijk is aan 15. De som van het cijfer van de eenheden en het cijfer van de honderdtallen is gelijk aan het dubbele van het cijfer van de tientallen. Verder, het cijfer van de eenheden is kleiner dan het cijfer van de honderdtallen. Bovendien, als het cijfer van de eenheden en het cijfer van de honderdtallen omgewisseld worden, dan is het nieuwe getal gelijk aan het originele getal plus 396. Bepaal het originele getal."

Hoe kan ik het beste de vergelijkingen opstellen? Ik kan er namelijk helemaal niet aan beginnen het is best ingewikkeld.

melike
Student universiteit België - dinsdag 19 januari 2021

Antwoord

Met de cijfers $a$, $b$ en $c$ kan je dat getal van 3 cijfers schrijven als $abc$. Je kunt dat allerlei vergelijkingen opstellen:

$a+b+c=15$
$a+c=2b$
$100c+10b+a+396=100a+10b+c$

...en daar rolt vast iets uit...

De voorwaarde dat $c$ kleiner is dan $a$ lijkt me dan overbodig... of mis ik iets?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 19 januari 2021
 Re: Vraagstuk natuurlijk getal 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3