De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Een wortel in de teller

 Dit is een reactie op vraag 90739 
Kan je mij stap 3 naar 4 uitleggen?

Melike
Student universiteit België - woensdag 21 oktober 2020

Antwoord

$
\eqalign{
& f'(x) = \frac{{\frac{x}
{{2\sqrt {x + 7} }} - \sqrt {x + 7} }}
{{x^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{x - 2(x + 7)}}
{{2x^2 \sqrt {x + 7} }} \cr}
$

Om de breuk in de teller weg te werken kan je teller en noemer vermenigvuldigen met $
{2\sqrt {x + 7} }
$. In de eerste term van de teller valt $
{\sqrt {x + 7} }
$ en de $2$ weg en in de tweede term van de noemer krijg je $2(x+7)$ in plaats van ${2\sqrt {x + 7}}
$. In de noemer krijg je $
{2x^2 \sqrt {x + 7} }
$. Je bent dan de wortels in de teller kwijt en dan ziet het er allemaal weer netjes uit...

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 21 oktober 2020



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3