De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De vraag naar een goed hangt af van een prijs

Voor een zeker goed wordt het verband tussen prijs p (in euro) en de vraag q (in duizendtallen) gegeven door p=8^2,7-0,1q

a) Neem q= 41/3 en bereken de bijbehoren prijs algebraïsch.

Kan iemand mij hiermee helpen??

Ook met vraag b) Werk de formule p= 8^2,7-0,1q om tot een formule die q geeft als een functie van p.

Ik loop steeds vast met deze vragen

Saida
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 8 juli 2020

Antwoord

a.
Gewoon volhouden!

$
\eqalign{
& p = 8^{2,7 - 0,1q} \cr
& q = {{41} \over 3} \cr
& p = 8^{2,7 - 0,1 \cdot {{41} \over 3}} \cr
& p = 8^{{{27} \over {10}} - \cdot {{41} \over {30}}} \cr
& p = 8^{{{81} \over {30}} - \cdot {{41} \over {30}}} \cr
& p = 8^{{{40} \over {30}}} \cr
& p = 8^{{4 \over 3}} \cr
& p = \left( {2^3 } \right)^{{4 \over 3}} \cr
& p = 2^4 \cr
& p = 16 \cr}
$

b.
Gewoon volhouden!

$
\eqalign{
& p = 8^{2,7 - 0,1q} \cr
& \log _2 (p) = \log _2 \left( {8^{2,7 - 0,1q} } \right) \cr
& \log _2 (p) = \left( {2,7 - 0,1q} \right) \cdot \log _2 \left( 8 \right) \cr
& \log _2 (p) = \left( {2,7 - 0,1q} \right) \cdot 3 \cr
& \log _2 (p) = 8,1 - 0.3q \cr
& 0,3q = 8,1 - \log _2 \left( p \right) \cr
& 3q = 81 - 10\log _2 \left( p \right) \cr
& q = 27 - {{10} \over 3}\log _2 \left( p \right) \cr}
$

Zoiets?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 8 juli 2020



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3