De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Splitsbaar?

 Dit is een reactie op vraag 89536 
Ok; zelf heb ik nog geprobeerd om met behulp van het '2x min=plus'-trucje de laatste factor (2+x)2+4 op dezelfde manier te vereenvoudigen maar dat leverde uiteraard niets op.

Verder vraag ik me af of de 'product'-regel nog wel zo gemakkelijk toepasbaar zal zijn wanneer de exponent in de tweeterm van de noemer stevig wordt verhoogd, dus bijv. tot de macht 10 i.p.v. de huidige vierde macht.

Puzzeltje voor de Paasdagen?

Metvrg,

Adriaa
Ouder - donderdag 9 april 2020

Antwoord

Nee, inderdaad $(2+x)^2+4$ kun je niet verder als product schrijven. Immers, zou je hem kunnen schrijven als $(x+a)(x+b)$, dan zouden $x=-a$ en $x=-b$ nulpunten zijn van $(2+x)^2+4$. Maar $(2+x)^2+4 \geq 4$, want een kwadraat is altijd groter of gelijk aan 0.

Nee, met tiende machten moet je geluk hebben en iets zien om er iets van te kunnen maken (met vierde ook al wel). Je hebt wel het "rational root theorem", een toepassing daarvan vind je hieronder via de link.

Fijne paasdagen,
Met vriendelijke groet,

Zie Meetkundige rij en de rede berekenen

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 9 april 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3