De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Oppervlakte vierkant berekenen bij gegeven diagonaal

Hey!

Een vraag waar ik dus totaal niet uitkom:

Vierkant ABCD heeft een diagonaal van 6 cm.
  • Bereken de oppervlakte van het vierkant in cm2.
Hoe kan je nu vanuit een diagonaal een vierkant berekenen? Zelfs als je het vierkant schuin doormidden snijdt heb je nog maar één driehoekszijde om eventueel de stelling van Pythagoras toe te passen. Kunnen jullie mij helpen alstjeblieft?

Ruth
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 23 maart 2020

Antwoord

Misschien is het handig om het volgende schema te gebruiken:

q89398img1.gif

Links staan de rechthoekszijden en de schuine zijde. Rechts staan dan de kwadraten.

Voorbeeld

Gegeven:
q89398img2.gif
  • Bereken de schuine zijde
Je krijgt dan:

q89398img3.gifq89398img4.gif

De schuine zijde is dus $\sqrt{25}=5$.

In jouw geval ken je de schuine zijde en het kwadraat van de schuine zijde:

q89398img5.gif

De vraag is nu wat er rechts nog meer moet staan. Omdat het over een vierkant gaat weten we dat daar steeds de helft van 36 moet staan:

q89398img6.gif

Je weet dan dat de rechthoekszijden allebei gelijk zijn aan $\sqrt{18}$. Als de zijde $\sqrt{18}$ is dan is de oppervlakte gelijk aan 18. Opgelost!

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 23 maart 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3