De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Veeltermen complexe getallen

Halloo ik heb een probleem van uit de ingangsexamens,
de vraag is de volgende:

Geg is de veelterm f(z)=z5+az4+bz3+cz2+14z+d met a,b,c,d element van R]
Gevr:a, bepaal a,b,c,d zo dat f(z) deelbaar is door (z+2)en door (z2-2z+2) en zo dat het verschil van de corresponderende quotiënten deelbaar is door (z2-9)
b, Bepaal alle nulpunten f(z) voor deze gevonden waarden van a,b,c en d

Andres
3de graad ASO - zondag 23 maart 2003

Antwoord

Hallo voetbalfreak,

f(z) moet deelbaar zijn door z+2, dus als je de Euclidische deling (=staartdeling) uitvoert, moet de 'rest' linksonder op nul uitkomen, maar die nul zal nog wel afhangen van a,b,c,d. Ik kwam uit op een rest van 16a-8b+4c+d-60. Analoog kan je de deling maken door z2-2z+2, dit gaf mij een rest van (10+2b+2c)z + (d-2c-4a-4b). Dat zijn dus al drie vergelijkingen in a,b,c en d. Maar er zijn vier onbekenden, dus is er nog één extra nodig. Die wordt gegeven door die z2-9: je hebt door die staartdelingen die quotiënten bekomen, trek ze van elkaar af en deel dat weer op dezelfde manier door z2-9. De rest hiervan moet weer nul zijn, wat je nog een voorwaarde zal geven. Dan zou je a,b,c,d moeten kunnen bepalen, want dat is dan gewoon een lineair stelsel, dus dat kan je oplossen met matrices of door een aantal keer substitutie door te voeren bijvoorbeeld.
Wat b betreft moet je dan nog enkel nulpunten zoeken van die bekomen veelterm. -2 zal zeker een wortel zijn. Je weet ook dat (z2-9) het verschil van de twee quotiënten deelt, dus dat deelt f/z+2 - f/z2-2z+2 = (z2-3z)f/(z+2)(z2-2z+2)
Dus z2-9 = (z-3)(z+3) deelt z*(z-3)*f(z), dus z+3 deelt f(z), dus -3 zal ook nog een wortel zijn. Als je die dan ook nog eens uitdeelt zou de vraag zowat opgelost moeten zijn.

Als je er niet uitgeraakt, mail dan nog maar eens terug,
Groeten,
Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 23 maart 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker