De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Primitiveren van ex

Hoe moet je f(x)= a·ex - e2x primitiveren? Hoe moet je een bepaalde waarde voor de oppervlakte nemen (bijvoorbeeld 6) als je weet dat de snijpunt met de x-as een waarde heeft van S(ln(a),0)?

Rhea S
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 12 november 2019

Antwoord

't Is mij niet helemaal duidelijk wat nu precies de vraag is, maar misschien bedoel je dit?

Bereken de waarde van $a$ als:

$
\int\limits_0^{\ln (a)} {ae^x - e^{2x} \,dx} = 6
$

Uitwerken:

$
\eqalign{
& \int\limits_0^{\ln (a)} {ae^x - e^{2x} \,dx} = 6 \cr
& \left[ {ae^x - \frac{1}
{2}e^{2x} } \right]_0^{\ln (a)} = 6 \cr
& ae^{\ln (a)} - \frac{1}
{2}e^{2 \cdot \ln (a)} - \left\{ {ae^0 - \frac{1}
{2}e^0 } \right\} = 6 \cr
& a^2 - \frac{1}
{2}a^2 - \left\{ {a - \frac{1}
{2}} \right\} = 6 \cr
& \frac{1}
{2}a^2 - a + \frac{1}
{2} = 6 \cr
& a^2 - 2a + 1 = 12 \cr
& a^2 - 2a - 11 = 0 \cr
& ... \cr
& a = 1 - 2\sqrt 3 \,\,(v.n.) \vee a = 1 + 2\sqrt 3 \cr
& a = 1 + 2\sqrt 3 \cr}
$

Je moet maar 's kijken. Waar zit het probleem? Alles duidelijk en begrepen? Zo ja dan kan je naar de volgende ronde. Zo nee dan horen we 't wel...

Hopelijk helpt het.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 12 november 2019



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3