De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Gooien met 4 dobbelstenen

Door het systeem erin te ontdekken is het me gelukt om bijvoorbeeld de kans op 35 ogen met 10 dobbelstenen te berekenen.Mijn leraar heeft me daarna een keer de formule gegeven om dit nog sneller te kunnen bepalen. Ik ben 'm alleen kwijt. Het was iets met tot de macht -N... Weet u die misschien? De formule voor de kans op x ogen met y dobbelstenen?

Jafeth
Iets anders - dinsdag 15 oktober 2019

Antwoord

Beste Jafeth,

De formule om de kans te berekenen op $p$ ogen met $n$ dobbelstenen die $s$ kanten hebben is:
$$P(p,n,s) = \frac{1}{s^n}\sum_{k=0}^{\left[\frac{p-n}{s}\right]}(-1)^k\binom{n}{k}\binom{p-sk-1}{n-1}$$De vierkante haken staan voor afronden naar beneden (de "floor" functie). Deze formule staat afgeleid en ook toegepast op Mathworld: Dice.

Met vriendelijke groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 16 oktober 2019



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3