De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Mechanica

Beste Docent,

Ik volg een cursus middelbaar elektronicus.
In mijn mechanicaboek kom ik de onderstaande opdracht tegen waar ik niet goed uitkom.

"Een voorwerp beweegt met een eenparig versnelde beweging en legt in 10 seconden een weg af van 320 meter. Hoe groot is de beginsnelheid als de snelheid na 10 seconden 50 m/sec is? Hoe groot is de versnelling?"

Het antwoord luidt volgens mijn boek:
14 m/sec a = 3,6 m/sec2

Dit lukt mij alleen als ik eerst de versnelling bereken zonder de beginsnelheid en dit later verreken met de formule Vt = V0 + at waarbij ik Vt 50 m/sec stel.

Ik denk dat dit niet op deze wijze kan of mag en vraag ik uw hulp.

Vriendelijke groet

Fons V
Iets anders - woensdag 2 januari 2019

Antwoord

Hallo Fons,

De gemiddelde snelheid is 320/10 = 32 m/s. De eindsnelheid is 50 m/s, dit is 18 m/s hoger dan het gemiddelde. De beginsnelheid is dan 32-18=14 m/s.

De versnelling is de toename van de snelheid per seconde. De toename van de snelheid is 50-14=36 m/s per 10 seconden, de versnelling is dan 36/10=3,6 m/s2.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 3 januari 2019



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3