De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

x uit de macht halen

Hoe los ik op?
12.000 × 0,95x = 7.500 × 1,06x ?
Heel benieuwd, dank, mvrgr, Gerry

Gerry
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 2 januari 2019

Antwoord

Stap voor stap!

$
\eqalign{
& 12.000 \cdot 0,95^x = 7.500 \cdot 1,06^x \cr
& \frac{{1,06^x }}
{{0,95^x }} = \frac{{12.000}}
{{7.500}} \cr
& \left( {\frac{{1,06}}
{{0,95}}} \right)^x = 1,6 \cr
& \log \left( {\left( {\frac{{1,06}}
{{0,95}}} \right)^x } \right) = \log \left( {1,6} \right) \cr
& x \cdot \log \left( {\frac{{1,06}}
{{0,95}}} \right) = \log \left( {1,6} \right) \cr
& x = \frac{{\log \left( {1,6} \right)}}
{{\log \left( {\frac{{1,06}}
{{0,95}}} \right)}} \approx 4,29 \cr}
$

Met de 1. Rekenregels machten en logaritmen moet het gaan. Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 2 januari 2019
 Re: x uit de macht halen 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3