De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Spel met een dobbelsteen

 Dit is een reactie op vraag 86349 
Dag Gilbert,

Indien ik voor antwoord (a) mag steunen op de uitkomstenverzameling die u eerder hebt uitgetekend bekom ik volgende oplossingen voor de vragen (b), (c) en (d):

oplossing (b) : P(NA) = 5/6.3/6
oplossing (c) : ofwel P(NNK) = 5/6.3/6.1/6
ofwel P(NNNNK)= 5/6.3/6.5/6.3/6.1/6
oplossing (d) : P(Anke wint tweemaal) = 0 aangezien deze gebeurtenis niet voorkomt in de uitkomstenverzameling U (lees het spel stopt van zodra Anke of Karel een eerste keer winnen)

Hierboven heb ik telkenmale gebruik gemaakt van het feit dat de kans op het werpen van een 6 door Karel = 1/6, de kans op het niet werpen van een 6 door Karel = 5/6, de kans op het werpen van een oneven aantal ogen door Anke = 3/6 en de kans op het niet werpen van een oneven aantal ogen door Anke = 3/6

Lijken u deze oplossingen correct te zijn ?
Het boek blijkt in deze jammer genoeg zelf geen oplossingen te geven.

Luka

Luka
3de graad ASO - zondag 3 juni 2018

Antwoord

Hallo Luka,

De oplossingen voor de vragen b) en c) lijken me correct.

Vraag d is iets complexer dan je denkt: er worden drie spelletjes gespeeld. De vraag is dus wat de kans is dat Anke twee spelletjes wint, en Karel dus één spelletje wint.

Bereken dus eerst hoe groot de kans is dat Anke een spelletje wint (je weet dan ook hoe groot de kans is dat Karel een spelletje wint). Gebruik deze uitkomsten om de kans te berekenen dat Anke twee van de drie spelletjes wint en Karel één van de drie (in willekeurige volgorde).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 5 juni 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3