De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Binominale kansrekening

Volgende opgave is gegeven:

Een universiteit beweert dat 80% van haar eerstejaarsstudenten binnen de vijf jaar een universitair
diploma behaalt. Onderzoeker X trok in september 2011 een EAS van 20 eerstejaarsstudenten uit de
5000 eerstejaarsstudenten en bekwam vijf jaar later volgende resultaten:
• 10 studenten behaalden hun diploma
• 6 studenten studeerden niet meer aan de universiteit
• 4 studenten hadden hun studies nog niet afgerond

Vraag A luidde als volgt:
Wat is de kans om in deze steekproef hoogstens 10 studenten te vinden die hun diploma behaalden?

hierbij vind ik een kans van 58,81% (n= 20 ; k kleiner of gelijk aan 10 ; p = 0,5)

Vraag B luidt als volgt:

Onderzoeker Y trekt een steekproef van 200 eerstejaarsstudenten en veronderstelt dat de kans om
nu hoogstens 100 studenten te vinden die hun diploma behaalden even groot is als de kans onder
deelvraag a) .

Is deze bewering correct, ja of neen? Toon aan met berekeningen.

Moet je hierbij werken met lineaire transformaties en kan iemand me dit dan verduidelijken? Of hoe moet je hiermee aan de slag gaan?

Bij de gegeven tabellen kan je enkel kijken tot n = 20.

Dank je wel alvast!

JC
Student universiteit België - dinsdag 28 november 2017

Antwoord

Waarom $p=\frac12$? Waar wordt dat genoemd? Ik zou toch $p=\frac8{10}$ genomen hebben om de bewering van de universiteit te testen.
Voor grote $n$ is de gebruikelijke strategie een normale benadering te gebruiken (dat staat vast wel in je boek).

Zie Wikipedia: Binomiale verdeling

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 28 november 2017
 Re: Binominale kansrekening  



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3