De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Loterij?

 Dit is een reactie op vraag 84997 
Ja, er zijn 1500 loten en ik heb er 30, er zijn 11 winnende loten en ik zou willen weten hoeveel procent kans ik heb om eentje te winnen. Ik kom op 22% maar ik geloof dat dit niet klopt en ik begrijp uw antwoord niet echt.

bartje
3de graad ASO - zondag 3 september 2017

Antwoord

De problemen in de categorie 5. Hypergeometrische verdeling zijn hiermee handig aan te pakken.

Als je de kans wilt weten op één prijs dan krijg je (met dezelfde onbegrepen) redering:

$
P(1\,\,prijs) = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
{1489} \\
{29} \\
\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c}
{11} \\
1 \\
\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
{1500} \\
{30} \\
\end{array}} \right)}}{\rm{ = 0}}{\rm{,1808}}...
$

Boven de streep staat het aantal manieren om één winnend lot en 29 niet-winnende loten te kiezen. Onder de streep staat het aantal manier om 30 loten te kiezen uit een stapel van 1500.

Lukt het dan?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 3 september 2017
 Re: Re: Loterij? 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3