De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wiskunde en het dagelijks leven

Beste,

Mijn vraag is in welke vorm je de sinusoide in het dagelijks leven tegen komt? Alvast bedankt.

Mvg,

Vera E
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 28 juni 2017

Antwoord

Hallo, Vera!

In heel veel vormen, zelfs op een verkeersbord (uitholling overdwars).

Stel dat je op een afstand van r meter van een boom met hoogte h ligt, en je meet de hoek a bij jouw oog van de rechthoekige driehoek gevormd door jouw oog en de voet en de top van de boom. Dan is sin(a) = h/√(r2-h2), cos(a) = r/√(r2-h2) en tan(a) = h/r.
Men heeft sin(a), cos(a) en tan(a) voor veel waarden van a berekend en in tabellen en grafieken vastgelegd, om snel uit de afstand r en de tangens van a de hoogte h te vinden.
De grafieken van sin(a) en cos(a) zijn sinusoïden.

Als je op de rand van een wagenwiel een punt markeert met rode verf, en de wagen met constante snelheid over een horizontaal recht pad beweegt, dan is de grafiek van de afstand van het rode punt tot het pad op tijdstip t een sinusoïde. Dit geldt overigens niet voor de baan van het rode punt, want deze volgt een cycloïde.

Ander voorbeeld: hang een veer, zoals die van een balpen, maar groter en steviger, aan een plafond, en bevestig een passend gewichtje onder aan de veer. Trek het gewichtje een eindje recht naar beneden, en laat dan los. Het gewichtje gaat nu omhoog en omlaag, omhoog en omlaag, ..., en de grafiek van de uitwijking van het gewicht uit de nulstand als functie van de tijd is weer een sinusoïde.

Er zijn ook veel voorbeelden van functies waarvan de grafiek bij benadering een sinusoïde is. Als je op de website van meteomaastricht kijkt, dan zie je ergens zo'n grafiek. Deze geeft de buitentemperatuur als functie van de tijd gedurende enkele etmalen. Of kijk op de website getij.rws.nl van rijkswaterstaat die laat zien hoe hoog het zeewater staat op tijdstip t gedurende enkele keren eb en vloed.

Heb je trouwens al eens goed naar een kameel met twee bulten gekeken?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 30 juni 2017
 Re: Wiskunde en het dagelijks leven 
 Re: Wiskunde en het dagelijks leven 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3