De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Vergelijking nummer 2 met somteken

Ik moet de volgende vergelijking versimpelen:

sommering ((Xi-Xgem)*(Yi-Ygem))

tot

(sommering (Xi*Yi))- ((1/n)* (sommering Xi)*(sommering Yi))

(JaDex misschien?)

En wat zijn nou de rekenregels voor het sommatie teken?

Het maakt niet uit als de stof wat verder gaat!

henk
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 maart 2003

Antwoord

De regels voor sommatie, daar kom je er eigenlijk niet mee. Het gaat ook nog om de combinatie met statistiekregels. Maar laat ik er een paar proberen:
åk·xi=k·åxi
å(xi + yi - zi) = åxi + åyi - åzi
å3 = 3·n (n keer sommeren)
Bij producten kun je overigens vaak niets doen å(xi·yi)¹åxi·åyi Hier worden vaak fouten tegen gemaakt.
Een statistische regel is vervolgens åxi=n·xgem ofwel xgem=1/n·åXi

å((Xi-Xgem)·(Yi-Ygem))= (uitwerken binnen haakjes mag altijd)
å(XiYi - Xi·Ygem - Xgem·Yi + Xgem·Ygem)=
å(XiYi) - å(Xi·Ygem) - å(Xgem·Yi) + å(Xgem·Ygem)=
å(XiYi) - Ygem·åXi - Xgem·åYi + n·Xgem·Ygem=
å(XiYi) - 1/n·åYi·åXi - 1/n·åXi·åYi + 1/n·åXi·åYi =
å(XiYi) - 1/n·åXi·åYi

Met vriendelijke groet

JaDeX
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 12 maart 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker