De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vensterinstelling TI84 voor normalcdf

Beste heer/mevrouw,

Ik ben op dit moment aan het leren voor mijn wiskunde A examen (vwo) en ik heb een vraag. Bij een examensom wil ik het gemiddelde vinden door normalcdf(284,10^99,m,0.65)=0,05 te plotten. Ik heb alles geprobeerd, maar ik krijg maar geen grafiek in beeld of alleen maar een rechte lijn. Weet u misschien welke vensterinstelling ik moet gebruiken? Ik heb Ymin=0 en Ymax=1 gebruikt, en hier kwam op mijn TI84 een alleen maar een rechte lijn uit (wat natuurlijk niet klopt).

Alvast bedankt!

Madeleine

Madele
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 28 april 2017

Antwoord

Hallo Madeleine,

Allereerst: heb je een schets gemaakt? Zo ja: prima. Zo nee: foei, voortaan altijd doen !

In dit geval ziet je schets er als volgt uit:

q84344img1.gif

Het gearceerde deel ligt tussen de linker grens (284) en de rechter grens (oneindig), de oppervlakte hiervan is 0,05.
Bedenk nu dat de halve breedte van de normaalkromme ongeveer 3 keer de standaarddeviatie is. (Eigenlijk is de normaalkromme oneindig breed, maar de oppervlakte voorbij de afstand van meer 3 keer de standaarddeviatie is zeer klein, zeker kleiner dan 0,05).
In je schets(!) zie je dat je het gemiddelde kunt verwachten binnen 3 keer dan standaarddeviatie links van de waarde 284. Jouw standaarddeviatie is 0,65, dus het gemiddelde is meer dan 284-3x0,65. Grof gerekend: het gemiddelde is meer dan 281 en zeker minder dan je rechter grens 284. Kies dus:

Xmin=281, Xmax=284

Dan gaat dit zeker goed.

Voor de verticale richting is Ymin=0 en Ymax =0,1 voldoende. Jouw niveau y=0,05 komt dan mooi in het midden van het scherm, zodat je alles goed kunt aflezen.

Lukt het nu wel?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 28 april 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3