De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Stemmen in de VS

Om als kiezer je stem uit te brengen in de VS moet je jezelf registreren. Er wordt dan ook gevraagd welke partij je voorkeur wegdraagt: op deze manier worden de geregistreerde kiezers opgedeeld in Democrats, Republicans en Independents. Recente tellingen wijzen uit dat van alle geregistreerde kiezers 30% Democrats zijn, 27% Republicans en 43% Independents.

Als je geregistreerde kiezers bevraagt naar hun voorkeur bij de eerstkomende presidents-verkiezingen in november, dan blijkt er een grote partijtrouw: Hillary Clinton krijgt 90% van de Democrats achter zich en Donald Trump 86% van de Republicans.

Eerst de strijd om de Independents: we veronderstellen nu dat alle geregistreerde kiezers ook hun stem uitbrengen.

1) Recente peilingen tonen aan dat Clinton nationaal 6% voorsprong heeft op Trump in voorkeur van geregistreerde kiezers. Hoeveel procent van de Independents hebben in dat geval een voorkeur voor Clinton boven Trump?

2) Welk percentage van de Independents moet Trump minstens voor zich zien te winnen om Clinton op nationaal vlak achter zich te laten? (Rond weer af op een geheel percentage.)

In de rest van deze vraag veronderstellen we dat de Independents in gelijke mate voor Clinton en Trump stemmen.

3) Wat is de kans dat een Clinton-kiezer, respectievelijk een Trump-kiezer, een Independent is?

4) 'Get out the voteí: De strijd met rivaal Bernie Sanders voor de nominatie tot presidentskandidaat van de Democratische partij heeft Clintons positie verzwakt binnen haar eigen aanhang. Een deel van de Democraten overweegt namelijk niet te gaan stemmen. Als we ervan uitgaan dat Trump alle Republikeins geregistreerde kiezers naar de stembus krijgt en dat Trump en Clinton elk de helft van de Independents achter zich krijgen, hoeveel procent van de Democratisch geregistreerde kiezers moeten dan minstens naar de stembus trekken om Clinton de overwinning te bezorgen?

Zou iemand mij hier de uitwerking van willen uitleggen, want ik begrijp er niks van

Dankuwel!

Paulin
Student Hoger Onderwijs BelgiŽ - donderdag 30 maart 2017

Antwoord

Hallo Pauline,

Het is niet onze gewoonte om 'zomaar' uitwerkingen te geven, wel helpen we je graag op weg om zelf de oplossing te vinden en daarmee de stof beter te leren begrijpen.

Omdat het bij deze opgave alleen om verhoudingen/percentages gaat, kunnen we het rekenwerk vereenvoudigen door aan te nemen dat er een eenvoudig aantal kiezers zijn. Ik kies ervoor om uit te gaan van 10000 kiezers.

De gegevens kunnen we dan overzichtelijk weergeven in een kruistabel:

q84157img3.gif

Het totaal aantal kiezers staat in de cel rechtsonder. Met behulp van de gegevens kan je het totaal aantal Democrats, Republicans en Independents berekenen. Deze totalen noteer je in de cellen A, B en C.
Door de gegevens goed te lezen, kan je meer cellen invullen. Bijvoorbeeld: "Hillary Clinton krijgt 90% van de Democrats achter zich" betekent: in cel D komt 90% van het aantal uit cel A.

Met behulp van de berekende aantallen in verschillende cellen kan je dan de vragen aanpakken.

Kan je hiermee vooruit? Wanneer je vastloopt: stel dan gerust een vervolgvraag, maar laat dan zien hoe ver je gekomen bent.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 30 maart 2017
 Re: Stemmen in de VS 


klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2018 WisFaq - versie IIb

eXTReMe Tracker