De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Deelbaarheid door 11

Bestaat er een algemeen bewijs voor de deelbaarheid van 11? Ik kom wel zeer veel voorbeelden tegen met getallen maar ben eerder op zoek naar een voorbeeld met onbekende zodat dit concreter is.

PB
3de graad ASO - woensdag 8 maart 2017

Antwoord

Ja, en het werk bijna als de negenproef: $10^n=(-1)^n\bmod 11$; hieruit kun je afleiden dat een getal deelbaar is dan en slechts dan als de alternerende som van zijn cijfers dat is:
$$
\sum_{k=0}^na_k10^k = \sum_{k=0}^n(-1)^ka_k \bmod 11
$$ $154$ is deelbaar door $11$ want $4-5+1=0$ en dat is deelbaar door $11$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 8 maart 2017
 Re: Deelbaarheid door 11 
 Re: Deelbaarheid door 11 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3