De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Meetkundige reeksen

Hallo,

In mijn boek staat dat voor meetkundige reeksen de formule 1/(1-r) gebruikt moet worden, maar ook de afgeleide versie: 1/((1-r)2). Welke gebruikt en wanneer? Bijvoorbaat dank.

Martin
Ouder - zondag 26 februari 2017

Antwoord

Er geldt inderdaad
$$
\sum_{n=0}^\infty r^n=\frac1{1-r}
$$mits $|r|\lt1$.

Ik denk dat `afgeleide versie' refereert aan de afgeleide van de somfunctie; bij dit soort reeksen (machtreeksen) geldt:

'afgeleide van de som is gelijk aan som van de afgeleiden'
(zie onderstaande link naar Wikipedia).

In dit geval levert dat de gelijkheid
$$
\sum_{n=1}^\infty nr^{n-1} = \frac1{(1-r)^2}
$$op, ook voor als $|r|\lt1$.

Zie Wikipedia: power series

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 26 februari 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3