De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kwadratische vergelijking

Beste meneer/mevrouw,
Ik heb een vraag over 3 sommen. Kunt u nakijken of mijn berekening juist is?
1) x3-3x5-x(x4+3x3) = x3-3x5-x5-3x4 = x3-4x5-3x4. Je hoeft toch de x3 en 3x5 aan het begin van de som niet te vermenigvuldigen met de getallen tussen de haakjes?

2) x2=x(x+4)=
x2 = x2 +4
0x2 = 4
x = 0 klopt dit?

3)(x-3)(x2-2) = 0
x-3=0 en x2-2=0
x=3 en x2=2
x=3 en x=√2 v x=-√2, Klopt dit?

Ik raak steeds in de war met de zulke sommen omdat dan niet weet wat je moet doen. De ene keer staat ontbinden en dan weer los op enz.

Met vriendelijke groet,
Bas

Bas
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 14 februari 2017

Antwoord

Som 1 is goed. De twee begintermen staan helemaal los van de x die voor de haakjes staat.

Som 2 gaat niet goed. Bij het uitwerken van de haakjes krijg je 4x en niet alleen maar 4.
En àls 0x2 = 4 goed zou zijn, dan komt er geen x = 0 uit. Bedenk dat 0x2 altijd gelijk aan 0 is. In feite staat er dus 0 = 4 en dat is niet correct.

Som 3 is op een kleinigheid na goed opgelost. In plaats van het woordje 'en' moet je echt 'of' schrijven.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 14 februari 2017
 Re: Kwadratische vergelijking 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3