De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Som van een reeks bepalen

Hoi,

Voor o.a. meetkundige reeksen is het gemakkelijk om de som te bepalen, maar niet voor alle reeksen is dit het geval. Daarom is het handig dat we via de Maclaurin-Cauchytest, het majorantenkenmerk en het limietenmajorantenkenmerk kunnen nagaan dat de reeks convergeert/divergeert zonder de som exact te moeten bepalen.

Het is echter wel mogelijk om die partieelsom te benaderen. Bij de Maclaurin-Cauchytest (integraaltest) zal men de som proberen benaderen door de "reminder" als volgt te bepalen: Rn = S – Sn = an+1 + an+2 + …

Maar waar komt deze formule nu net vandaan? Waarom is Rn = S – Sn = an+1 + an+2 + …?

L
Student hbo - dinsdag 22 november 2016

Antwoord

S stelt de som voor van alle termen. Dus a1 + a2 + ....... + an + an+1 + .........
Laat nu eens de termen a1, a2,.......an weg!

En reminder zal wel remainder zijn.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 22 november 2016
 Re: Som van een reeks bepalen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3