De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Sommatieteken

Hallo

Als ik de sommatie heb van n=0 tot n=10 van 3xn +1 en er staan geen haakjes rond 3xn +1, moet ik dan telkens 3xn +1 sommeren of enkel 3xn sommeren en bij die som nog eens 1 optellen?

Lene
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 22 oktober 2016

Antwoord

Dat is een goede vraag en je lerares (of het boek) moet dat van te voren duidelijk maken. De gewoonte (maar dat is geen ijzeren wet) is om
$$
\sum_{n=0}^{10}3x^n+1
$$te lezen als
$$
\sum_{n=0}^{10}(3x^n+1)
$$En dat betekent dat de $1$ dus elf keer wordt geteld.
Als ik zelf heel duidelijk wil maken dat die $1$ buiten het $\sum$-teken hoort schrijf ik voor alle zekerheid maar
$$
1+\sum_{n=0}^{10}3x^n
$$

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 22 oktober 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3