De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Taylorreeks

Hallo

Hoe kan de som (6x)/(x+1)2 + 2/(x+1)2 door middel van een taylorreeks omgeschreven worden tot een expliciet? Je zou de binomiale expansie kunnen toepassen, maar ik kom er dan niet uit.

Wat is dan de eindoplossing?

Groetjes

Lau
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 18 oktober 2016

Antwoord

Je kunt gebruiken dat $1/(x+1)^2$ de afgeleide is van $-1/(x+1)$. Verder geldt
$$
\frac1{1+x}=\sum_{n=0}^\infty(-x)^n
$$
zo kun je door differentiëren zien dat
$$
\frac1{(1+x)^2} = \sum_{n=0}^\infty (-1)^n(n+1)x^n
$$
Nu ben je er bijna.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 18 oktober 2016
 Re: Taylorreeks 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3